preskoči na sadržaj

Osnovna škola Josipa Račića Zagreb

Događanja

ZOOM književni susreti

U suradnji sa Centrom za kulturu Trešnjevka, povodom festivala dječje knjige, održali smo pet ZOOM književnih susreta. Kako nam epidemiološka situacija ne dozvoljava posjete i druženja u školi uživo, organizatori su se dosjetili ovakvog načina druženja i susreta s književnicima. Naravno da je susret uživo nezamjenjiv, ali u datim okolnostima i ovakvi online susreti su se pokazali kao dobar način upoznavanja s književnicima i njihovim djelima.

U školi smo tako imali ZOOM književne susret s Dominikom Vukovićem (učenici 4.b razreda), Josipom Čekoljem (učenici 3.a razreda), Ksenijom Kušec (učenici 3.b razreda), Anom Pongrašić (učenici 1.b razreda) i Nikolinom Manojlović Vračar( učenici 1.d. razreda). 


 
 

 

Pametno s pametnim telefonom

U suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu i uz potporu Grada Zagreba u školi smo proveli projekt pod nazivom Pametno s pametnim telefonom.

Projekt je proveden u 16 razrednih odjeljenja s učenicima razredne nastave u obliku video predavanja s temama:

1. razredi – ELLEKTRONIČKO NASILJE

2. razredi – E-NASILJE

3. razred – PAMETNO S PAMETNIM TELEFONOM

4. razred – ZAŠTITIMO SE ZAJEDNO OD ELEKTRONIČKOG NASILJA

Za Učiteljsko vijeće predavanje je održala 11. studenoga 2020. doc.dr.sc. Lana Ciboci na temu Pametno s pametnim telefonom.

Za roditelje razredne nastave webinar je 16. studenoga 2020. održao izv.prof.dr.sc. Igor Kanižaj na temu Pametni telefon i rizično ponašanje djece i mladih u virtualnom svijetu.

Za roditelje predmetne nastave webinar je 23. studenoga 2020. održao prof.dr.sc. Danijel Labaš na temu Obiteljska komunikacija i izazovi digitalnih medija.

Osnovni cilj ovog projekta bio je naučiti pravilno se ponašati i zaštiti u online komunikaciji, prepoznati kako se događa elektroničko nasilje te na njega ispravno i pravovremeno reagirati.

Zahvaljujemo se Društvu za komunikacijsku i medijsku kulturu i Djeci medija i nadamo se nastavku uspješne suradnje.

 

 

Snjeguljica iz 1.b

Nakon obrade lektirnog djela Braće Grimm  Snjeguljica,  na satu likovne kulture učenici 1. B razreda su izrađivali slikovnicu prema istoimenoj bajci. Ilustracije su nastajale prema određenom redoslijedu događaja koji su zajednički odredili, a potom su ih i ilustrirali. Za nastanak digitalne knjige u Book Creatoru  izdvojili su nekoliko najuspješnijih radova. 

Učenici čiji su radovi korišteni za izradu knjige su: Sara Zelenika, Tena Jurčević, Mario Matulić, Paula Vuković, Bruno Ferenčina, Sofia Komljenović, Mia Bodulica, Sara Šavorić, Iva Ljubičić.

Klikom na sliku pogledajte slikovnicu.

 

 

Svjetski dan razglednice

Hrvatska pošta uključila se u obilježavanje prvog Svjetskog dana razglednice koji je osmislila organizacija 'Postcrossing' kako bi novim generacijama, ali i svim ljubiteljima pisane riječi približili šarm razglednica. Obzirom na velik interes i na pozitivne reakcije sudionika, prvi dan listopada proglašen je Svjetskim danom razglednice.

Naša škola odazvala se pozivu Hrvatske pošte, a učenici drugih razreda napisali su i nacrtali maštovite markice za ove razglednice.

 

Čitanjem do zvijezda

U četvrtak, 5. ožujka 2020. godine sudjelovali smo na županijskom natjecanju u Nacionalnom projektu za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja –
Natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“. Ekipu naše škole predstavljali su Klara Kukoč, Vanja Vislav Dolibašić i Analena Sajić. Domaćin
natjecanja bila je OŠ Bartola Kašića. 

Natjecali smo se u kategoriji ispit znanja i pokazali izvrstan rezultat. Nakon nekoliko dana dobili smo poziv za državno natjecanje.

Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je Između stvarnosti i fantazije, a učenici su trebali pročitati tri knjige: Harry Potter i kamen mudraca : J. K. Rowling, Nikadgrad : Kušnje Morrigan Crow : Jessice Townsend i Zmaj ispod Staroga Grada : Krunoslava Mikulana.

 

Mala tribina s Božicom Jelušić

U petak, 21. veljače 2020. učenici 3.b i 3.d razreda bili su gosti Male tribine u Društvu hrvatskih književnika. Gošća susreta bila je pjesnikinja Božica Jelušić. 

Što je o susretu napisao njen moderator Hrvoje Kovačević možete pročitati ovdje.

Dojmovi učenika:

Danas smo posjetili Društvo hrvatskih književnika. Nalazi se na Trgu bana Josipa Jelačića. Prije nego što smo došli u Društvo hrvatskih književnika, išli smo razgledavati grad. Posjetili smo Europski trg i maketu grada Zagreba. U Društvu hrvatskih književnika nas je dočekao pisac dječjih romana Hrvoje Kovačević. Prepričavao nam je što se događa u njegovim romanima zato jer je Božica Jelušić kasnila. Pričao nam je i o predsjednicima Društva hrvatskih književnika. Još smo malo pričali ali onda se Božica Jelušić pojavila na vratima. Ona nam je ispričala Legendu o picoku koju su ilustrirali njezin prijatelj učitelj i njegov sin. Napisala je priču o ekologiji, zove se Zeleni Petar, a na kraju susreta pjesmu je Zeleni Petar recitirale su učenice iz 3.d razreda. Božica nam je pročitala i nekoliko pjesama. Puno se smijala i pričala o svom biciklu kojeg jako voli. Ovaj susret mi je bio jako zabavan i poučan. Rado bih tamo opet išao. 
Niko Tomljanović, 3.b

Došli smo u školu. Malo smo pričali, otišli na užinu i krenuli u grad. Išli smo tramvajem. U pratnji nam je bila naša učiteljica Katarina, pedagogica Dragana i
knjižničarka Darija, te s 3.d razredom učiteljica Zlata. Nismo se vozili dugo, a ni kratko. Stigli smo na Trg bana Josipa Jelačića. Tamo smo prošetali do makete grada Zagreba, malo smo je razgledavali i otišli napraviti krug. Vratili smo se na trg i ušli u zgradu Društva hrvatskih književnika. Dočekao nas je
ljubazno pisac Hrvoje Kovačević. Božica Jelušić je kasnila, kasnio joj je vlak iz Đurđevca. Do tad nas je Hrvoje Kovačević zabavljao. Prepričao nam je dva svoja djela: Tajna graditelja straha i Tajna zmajevog vrta. Stigla je i Božica. Pročitala nam je Legendu o picoku i još puno pjesmica i priča. Ona je počela
pisati pjesme s devet godina, a knjige s dvadeset i jednom godinom. Bilo mi je super. Najviše mi se svidjelo kad je Božica Jelušić čitala Legendu o picoku. Super sam se zabavila.
Leda Herold, 3.b

 

Radionice medijske pismenosti

U četvrtak, 6. listopada 2020.  u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu organizirana su interaktivna predavanja za učenike prvih i sedmih razreda. Prvi razredi razgovarali su o temi nasilja u crtanim filmovima i kako ga izbjeći, a sedmi razredi o lažnim vijestima i prikrivenom oglašavanju. Zanimljivim i interaktivnim predavanjima nastojalo se učenike potaknuti na aktivno i kritičko promišljanje o medijima. Predavači su bili Katarina Blažina Mukavec, Tina Regg, Ivan Nekić i Ivan Fedor.

 

Veselo druženje

U srijedu, 29.siječnja 2020.godine posjetila nas je književnica Željka Horvat-Vukelja. Draga gošća posjetila nas je sa svojom posebnom torbom Ljubicom Torbić iz koje je, tijekom druženja s učenicima prvih razreda vadila zanimljive crteže, likove i druga mala iznenađenja uz pomoć kojih je pričala zanimljive i poučne priče. Uz virtuozno sviranje na klaviru, priču, pjesmu, glumu i zabavu brzo je prošlo vrijeme, a osmjeh na licu prvašića pokazuje da su uživali i da s nestrpljenjem očekuju neka nova druženja.

 

 

Mala tribina

Učenici 1.a razreda u pratnji učiteljice i knjižničarke išli su u Društvo hrvatskih književnika na susret s književnicom Majom Brajko Livaković. Ovdje možete pročitati što je o susretu napisao književnik i moderator Male tribine Hrvoje Kovačevič.

 

Zelena abeceda

U petak, 8. studenog 2019., učenici 3. b razreda posjetili su Knjižnicu Staglišće te se uključili u projekt Zelena abeceda, koji je nastao u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba i Udrugom Zeleni klik. Projekt je sastavljen od niza edukativnih radionica o održivosti i očuvanju okoliša. Učenici su pripremili i prezentirali plakat o ugroženoj biljci svog zavičaja. Odabrali su božikovinu, autohtonu biljku zaštićenu još od 1953. godine. Sudjelovali su i na radionici izrade mobilnog vrta te razgledali prigodnu izložbu knjiga u knjižnici. U pratnji su bile učiteljice Katarina Špiljak i Ana Patačko te knjižničarka Darija Jurič.

 

Mala tribina 

U srijedu, 30. listopada učenici 7.a i 7.c razreda u pratnji profesorice Pavice Jurinić Vrsalović i knjižničarke Darije Jurič išli su na književni susret u Društvo hrvatskih književnika. Družili su se s književnicom Sanjom Pilić, a moderator susreta bio je književnik Hrvoje Kovčević.

Više o samom susretu pročitajte ovdje.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
E-dnevnik

 

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 9. 2019.

Ukupno: 36517
CMS za škole logo
Osnovna škola Josipa Račića Zagreb / Srednjaci 30, HR-10000 Zagreb / os-jracica-zg.skole.hr / ured@os-jracica-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju