preskoči na sadržaj

Osnovna škola Josipa Račića Zagreb

Događanja

Čitanjem do zvijezda

U četvrtak, 5. ožujka 2020. godine sudjelovali smo na županijskom natjecanju u Nacionalnom projektu za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja –
Natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“. Ekipu naše škole predstavljali su Klara Kukoč, Vanja Vislav Dolibašić i Analena Sajić. Domaćin
natjecanja bila je OŠ Bartola Kašića. 

Natjecali smo se u kategoriji ispit znanja i pokazali izvrstan rezultat. Nakon nekoliko dana dobili smo poziv za državno natjecanje.

Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je Između stvarnosti i fantazije, a učenici su trebali pročitati tri knjige: Harry Potter i kamen mudraca : J. K. Rowling, Nikadgrad : Kušnje Morrigan Crow : Jessice Townsend i Zmaj ispod Staroga Grada : Krunoslava Mikulana.

 

Mala tribina s Božicom Jelušić

U petak, 21. veljače 2020. učenici 3.b i 3.d razreda bili su gosti Male tribine u Društvu hrvatskih književnika. Gošća susreta bila je pjesnikinja Božica Jelušić. 

Što je o susretu napisao njen moderator Hrvoje Kovačević možete pročitati ovdje.

Dojmovi učenika:

Danas smo posjetili Društvo hrvatskih književnika. Nalazi se na Trgu bana Josipa Jelačića. Prije nego što smo došli u Društvo hrvatskih književnika, išli smo razgledavati grad. Posjetili smo Europski trg i maketu grada Zagreba. U Društvu hrvatskih književnika nas je dočekao pisac dječjih romana Hrvoje Kovačević. Prepričavao nam je što se događa u njegovim romanima zato jer je Božica Jelušić kasnila. Pričao nam je i o predsjednicima Društva hrvatskih književnika. Još smo malo pričali ali onda se Božica Jelušić pojavila na vratima. Ona nam je ispričala Legendu o picoku koju su ilustrirali njezin prijatelj učitelj i njegov sin. Napisala je priču o ekologiji, zove se Zeleni Petar, a na kraju susreta pjesmu je Zeleni Petar recitirale su učenice iz 3.d razreda. Božica nam je pročitala i nekoliko pjesama. Puno se smijala i pričala o svom biciklu kojeg jako voli. Ovaj susret mi je bio jako zabavan i poučan. Rado bih tamo opet išao. 
Niko Tomljanović, 3.b

Došli smo u školu. Malo smo pričali, otišli na užinu i krenuli u grad. Išli smo tramvajem. U pratnji nam je bila naša učiteljica Katarina, pedagogica Dragana i
knjižničarka Darija, te s 3.d razredom učiteljica Zlata. Nismo se vozili dugo, a ni kratko. Stigli smo na Trg bana Josipa Jelačića. Tamo smo prošetali do makete grada Zagreba, malo smo je razgledavali i otišli napraviti krug. Vratili smo se na trg i ušli u zgradu Društva hrvatskih književnika. Dočekao nas je
ljubazno pisac Hrvoje Kovačević. Božica Jelušić je kasnila, kasnio joj je vlak iz Đurđevca. Do tad nas je Hrvoje Kovačević zabavljao. Prepričao nam je dva svoja djela: Tajna graditelja straha i Tajna zmajevog vrta. Stigla je i Božica. Pročitala nam je Legendu o picoku i još puno pjesmica i priča. Ona je počela
pisati pjesme s devet godina, a knjige s dvadeset i jednom godinom. Bilo mi je super. Najviše mi se svidjelo kad je Božica Jelušić čitala Legendu o picoku. Super sam se zabavila.
Leda Herold, 3.b

 

Radionice medijske pismenosti

U četvrtak, 6. listopada 2020.  u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu organizirana su interaktivna predavanja za učenike prvih i sedmih razreda. Prvi razredi razgovarali su o temi nasilja u crtanim filmovima i kako ga izbjeći, a sedmi razredi o lažnim vijestima i prikrivenom oglašavanju. Zanimljivim i interaktivnim predavanjima nastojalo se učenike potaknuti na aktivno i kritičko promišljanje o medijima. Predavači su bili Katarina Blažina Mukavec, Tina Regg, Ivan Nekić i Ivan Fedor.

 

Veselo druženje

U srijedu, 29.siječnja 2020.godine posjetila nas je književnica Željka Horvat-Vukelja. Draga gošća posjetila nas je sa svojom posebnom torbom Ljubicom Torbić iz koje je, tijekom druženja s učenicima prvih razreda vadila zanimljive crteže, likove i druga mala iznenađenja uz pomoć kojih je pričala zanimljive i poučne priče. Uz virtuozno sviranje na klaviru, priču, pjesmu, glumu i zabavu brzo je prošlo vrijeme, a osmjeh na licu prvašića pokazuje da su uživali i da s nestrpljenjem očekuju neka nova druženja.

 

 

Mala tribina

Učenici 1.a razreda u pratnji učiteljice i knjižničarke išli su u Društvo hrvatskih književnika na susret s književnicom Majom Brajko Livaković. Ovdje možete pročitati što je o susretu napisao književnik i moderator Male tribine Hrvoje Kovačevič.

 

Zelena abeceda

U petak, 8. studenog 2019., učenici 3. b razreda posjetili su Knjižnicu Staglišće te se uključili u projekt Zelena abeceda, koji je nastao u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba i Udrugom Zeleni klik. Projekt je sastavljen od niza edukativnih radionica o održivosti i očuvanju okoliša. Učenici su pripremili i prezentirali plakat o ugroženoj biljci svog zavičaja. Odabrali su božikovinu, autohtonu biljku zaštićenu još od 1953. godine. Sudjelovali su i na radionici izrade mobilnog vrta te razgledali prigodnu izložbu knjiga u knjižnici. U pratnji su bile učiteljice Katarina Špiljak i Ana Patačko te knjižničarka Darija Jurič.

 

Mala tribina 

U srijedu, 30. listopada učenici 7.a i 7.c razreda u pratnji profesorice Pavice Jurinić Vrsalović i knjižničarke Darije Jurič išli su na književni susret u Društvo hrvatskih književnika. Družili su se s književnicom Sanjom Pilić, a moderator susreta bio je književnik Hrvoje Kovčević.

Više o samom susretu pročitajte ovdje.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
E-dnevnik

 

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 9. 2019.

Ukupno: 30154
CMS za škole logo
Osnovna škola Josipa Račića Zagreb / Srednjaci 30, HR-10000 Zagreb / os-jracica-zg.skole.hr / ured@os-jracica-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju